Veolia vesiteknologia

Itsenäinen työ Veoliassa motivoi vesihuollon diplomi-insinööriopiskelijaa

Aalto-yliopistossa yhdyskuntien vesihuoltoa opiskeleva Otso Seppälä on työskennellyt kaksi kesää Veolia Water Technologies, Aquaflow Oy:n projekteissa. Itsenäinen työ ja kokemus erilaisista projekteista ovat miellyttäneet häntä. Suomikin on tullut tutuksi, sillä ensimmäisen kesän Seppälä vietti Sodankylässä ja toisen Itä-Suomessa.

Seppälän opinnoissa alkoi kuudes vuosi ja edessä on diplomityön tekeminen. Siihenkin hän on saanut aineistoa kesän kestäneestä pilotointiprojektista Aquaflow:lle.

”Aikoinaan hain diplomi-insinööriopintoihin, koska olin hyvä matemaattisissa aineissa.  Ympäristötekniikka kiinnosti, mutta se on laaja kokonaisuus. Vesihuolto oli sen sisällä selvin opintoala ja päätin erikoistua vedenkäsittelyyn”, Seppälä kertoo.

Hän oli opiskelijavaihdossa Ranskassa syksyllä 2015 ja huomasi Veolian ilmoituksen kesän projektitöistä. Koska projekti liittyi vedenkäsittelyyn ja Seppälä on lisäksi opiskellut sekä ranskaa että venäjää, hän haki ja sai kesätyöpaikan.

Seppälä on kotoisin Nurmijärveltä ja opiskelee Aalto-yliopistossa Espoossa, mutta hän oli kiinnostunut työskentelemään muuallakin Suomessa, ja myöhemmin mahdollisesti ulkomailla. Niinpä hän päätyi ensin kesäksi Lappiin ja sitten Itä-Suomeen, missä hän on päässyt käyttämään myös venäjän taitoaan.

Laitteisto kokoon ja käyttöön

”Projektissa oli oma pilot-laitteisto sellutehtaalla. Laitteisto koottiin ja laitettiin käyntiin, ja kesän ajan tein sillä testiajoja ja analyysejä lähtevästä vedestä ja lietteestä. Kesän päätteeksi laitteisto purettiin. Tein lähes kaikki työt yksin”, Seppälä selvittää.

Itsenäisyys olikin Seppälän mielestä työn parhaita puolia, ja se, että pääsee tekemään itse sekä käytännön hommia että suunnittelemaan.

Otso Seppälä on tyytyväinen itsenäiseen projektityöskentelyyn Aquaflow’n kesän kestäneessä pilotointiprojektissa.

”On aivan eri asia itse koota laitos ja ottaa se käyttöön kuin mennä valmiille laitokselle töihin”, Seppälä kertoo kokemuksistaan. Hän arvostaakin Veolia Aquaflow’n asiantuntijoiden ammattitaitoa, koska he hoitavat sekä asiakaskontakteja, myyntiä, suunnittelua että osaavat myös käytännössä asentaa laitteita.

”On hyvä puhua samaa kieltä asiakkaiden kanssa. Jos ei itse tiedä käytännön työstä mitään, on vaikea ymmärtää asiakkaan arkea. Veolia Aquaflow’n työnhakuilmoituksessa lukikin, että jakoavaimen pitää pysyä kädessä”, Seppälä muistelee.

Venäjän vesihuolto kiinnostaa

Valmistumisensa jälkeen Seppälä voi hyvin kuvitella työskentelevänsä Aquaflow’n kaltaisissa insinööritoimistoissa. Erityisesti häntä motivoi mahdollisuus kansainvälisiin tehtäviin vaikkapa Venäjälle, ja monipuolisen kielitaidon käyttö.

Toistaiseksi opinnot pitävät Seppälän kiireisenä, mutta hän on aktiivinen myös järjestötehtävissä, kuten ylioppilaskunnan tapahtumajärjestelyissä. Hän on myös innokas liikkuja. Päälajina on suunnistus, mutta aikaa vievät myös lavatanssit, kiipeily ja pyöräily.

Alaa vielä hakeville Seppälä toteaa, että vesihuollon työllistymismahdollisuudet ovat muiden insinöörialojen tapaan hyvät. Tehtävät ovat moninaisia ja kukin voi löytää omansa.

”Kesätöissä olen saanut vastuuta ja päässyt tekemään kaikkea. Olen huomannut, että opintojen avulla pitäisi olla rohkeutta myöntää itselleen, että minäkin osaan”, Seppälä pohtii.

Seuraa alaa ja kehitä omia vahvuuksiasi

”Mieti oma vahvuus ja kehitä se paremmaksi kuin muilla. Jokaisella pitäisi olla yksi asia, jossa on hyvä ja jota pystyy myymään. Veolialla on töissä ihmisiä, jotka ovat olleet alalla ikänsä. Eivät he aina osaa kaikkea, mutta heillä on rohkeutta tehdä asioita ja myös korjata virheitä”, Seppälä pohtii.

Hän toteaa myös, että jätevesialalla tulee koko ajan uutta opittavaa ja alan kehityksessä on tärkeää pysyä mukana.

Kesätyötä tai ensimmäisiä työpaikkojaan hakeville Seppälä muistuttaa myös omasta aktiivisuudesta. Paikkoja pitää oikeasti etsiä, ne eivät välttämättä tule tarjolle.

”Pienissä ja keskisuurissa insinööritoimistoissa ihmisillä on kiire. Pitää olla itse aloitteellinen ja hakea omalle osaamiselleen sopivia rakoja ja ottaa rohkeasti yhteyttä. Mutta ensin pitää ymmärtää, mitä yrityksessä oikeasti tehdään.”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: