Veolia vesiteknologia

Välinehuollon puhdasvesijärjestelmä automatisoitu Jorvissa

Veolia Water Technologiesin puhdasvesijärjestelmä tuottaa Jorvin sairaalan uudelle välinehuoltokeskukselle RO-vettä. Automatisoitu järjestelmä on potilasturvallisuuden kannalta keskeisessä roolissa takaamassa toiminnan varmistettavuutta, jäljitettävyyttä ja instrumenttien puhdasta laatua.

“Koko välinehuollon tuotantoprosessin suunnittelussa on pyritty automaatioon eli pääsemään eroon raskaista työvaiheista sekä varmistamaan toimintaa ja jäljitettävyyttä, mikä on potilasturvallisuuden kannalta olennaista. Puhdasvesijärjestelmän osalta automaatio valvoo veden laatua ja koko prosessia”, sanoo erikoissuunnitelija Riikka Ritola-Päivärinta HUS-Kiinteistöt Oy:stä.

HUS-Kiinteistöt Oy on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiö, joka vastaa mm. rakennuttamisesta sekä kiinteistöjen yllä- ja kunnossapidosta. Jorvin uuden päivystyslisärakennuksen välinehuoltokeskuksen suunnittelu lähti liikkeelle käyttäjien tarpeista, joiden pohjalta HUS-Kiinteistöt Oy järjesti julkisen tarjouskilpailun. Puhdasvesijärjestelmän toimittajaksi valikoitui parhaalla hinta-laatusuhteella Veolia Water Technologies Suomi, Aquaflow Oy.

“Tärkeimpiä kriteereitä hankinnassa olivat kapasiteetti, laitteiden toimintavarmuus, määräaikaishuoltojen ja käytön kustannukset sekä toimittajan osaaminen ja referenssit. Aiempi yhteistyö Veolian kanssa on ollut helppoa ja niin oli myös nyt: toimitus sujui aikataulussa ja hyvässä yhteishengessä”, Ritola-Päivärinta kertoo.

Purseeton IR-hitsaus ja käänteisosmoosi avainasemassa

Veolia Water Technologiesin toimitus sisältää täydellisen vedenkäsittelyjärjestelmän, varastointi- ja jakelujärjestelmän, ohjausautomaation sekä näiden asennuksen ja ennakko-ohjelman mukaiset puolivuotishuollot. Erityistä huomiota on kiinnitetty veden säilyvyyteen, sillä puhtaan veden tuottaminen ei yleensä ole ongelma, vaan veden laadun ylläpitäminen, kun sitä joudutaan varastoimaan säiliöissä ja kierrättämään putkistoissa.

“Veden säilyvyyden kannalta oleellista on veden lähtötaso, eli mitä parempilaatuisena vesi tuotetaan säilöön, sitä paremmin se säilyy. Toiseksi on otettava huomioon puhtaan veden tarpeen mitoitus niin, että viipymät olisivat mahdollisimman lyhyet. Kolmas tärkeä tekijä on laatua auttavat materiaalivalinnat”, sanoo myyntipäällikkö Reijo Ahonen Veolia Water Technologiesilta.

Lähtötasosta huolehtivat esisuodatus, vedenpehmennys ja kaksinkertainen käänteisosmoosi, joka puhdistaa 99 % veden epäpuhtauksista. Järjestelmän kapasiteetti on mitoitettu 1000 litraan tunnissa. Materiaalivalinnoissa oleellista on jakelukiertojen putkistojen erittäin sileäpintainen ja hygieenien PVDF-muoviputki, jonka liitostapana on käytetty purseetonta IR-hitsausta. Putkisto on toteutettu lääketeollisuuden riittävän laatutason ja potilasturvallisuuden takaavan GMP-periaatteen mukaan.

“Purseeton IR-hitsaus muodostaa täysin sileän liitospinnan, mikä rajoittaa mahdollisen bakteerikasvuston syntyä liitoskohtiin. Tämä on hygieenisempi ratkaisu, kun tavoitteena on veden laadun ylläpitäminen ja mikrobiologisen laadun turvaaminen”, Ahonen kertoo.

Veden laatua ja puhdistusprosessin toimivuutta valvoo jatkuvasti Siemens automaatiojärjestelmä. Se seuraa mm. kiertoveden johtokykyä, lämpötilaa ja veden määrää. Jos vesi esimerkiksi lämpeää liikaa, järjestelmä vaihtaa veden itsenäisesti.

Sairaalateknisen rakentamisen mallisuoritus

kaanteisosmoosi-ro-vesi-automaattinen-puhdasvesijarjestelma-Jorvi-HUS-Kiinteistöt
HUS-Kiinteistöt Oy:n tekninen ylläpito tarkastaa säännöllisesti, että automatisoitu puhdasvesijärjestelmä toimii.

Sairaalarakentaminen on yksi teknisen rakentamisen vaativimmista osa-alueista. Tekniset hankinnat tehdään yleensä ilman välikäsiä suoraan toimittajilta, joten huolellinen suunnittelu on tärkeää, jotta asennukset osuvat aikataulullisesti yksiin muiden rakennustöiden kanssa.

“Tyypillisesti puhdasvesijärjestelmän asennus ja käyttöönotto vie parista kuukaudesta puoleen vuoteen, mutta Jorvissa meni melkein vuosi. Asennukset saatiin tehtyä vuonna 2015 ja puhdas vesi on kiertänyt putkistoissa nyt 1,5 vuotta ongelmitta. Laitos on mielestäni sairaalateknisen rakentamisen mallisuoritus ja varsin siisti kokonaisuus”, Ahonen sanoo.

“Välinehuollon pesukoneet eivät toimisi haluamallamme laadulla ilman puhdasta vettä, ja meidän tehtävämme HUS-Kiinteistöissä on luoda puitteet pesukoneiden toiminnalle käyttäjiä varten. Puhdasvesijärjestelmä toimii juuri niin kuin olemme suunnitelleet”, Ritola-Päivärinta iloitsee.

Jorvin uuden koko välinehuoltokeskuksen lopullinen käyttöönotto tapahtuu vuoden 2017 aikana, kun kaikki prosessit on saatu hiottua kuntoon ja käyttäjät ovat saaneet riittävästi käytönopastusta. HUS rakentaa ja korjaa Ritola-Päivärinnan mukaan jatkuvasti, joten myös tulevaisuudessa on tarvetta puhtaalle vedelle niin välinehuolloissa kuin laboratorioissa.

Lisätietoa laboratorioiden ja välinehuoltojen vedenpuhdistuksesta:
Veolian verkkosivuilla
Vesiteknologia-blogissa

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: